2015/04/29

Sremski Karlovci – oaza mira

Dunav, vino, Karlovačka gimnazija, česma sa lavovima, Lajanje na zvezde i Stražilovo asocijacije su koje svakoga nepogrešivo podsećaju na Sremske Karlovce. Ovo lepo fruškogorsko mesto poleglo je na padinama Fruške gore, a ta mala oaza mira je svega 10 kilometara udaljena od Novog Sada.
Branko Radičević u svojoj pesmi Đački rastanak sa setom se oprašta od Sremskih Karlovaca, mesta gde je došao kao dete i išao u gimnaziju. On govori o duhu ovog mesta koje zauvek ostaje sa njim. I danas, skoro svi oni koji dođu ovde, bilo da su tu samo u prolazu ili na duže, slažu se u jednoj stvari – Karlovci imaju neki specifičan duh koji vas prosto osvaja na prvu posetu, i koji teško zaboravljate.

Proleće i vikend pravo su vreme za izlet do ovog idiličnog gradića. Svež vazduh, degustacija vina, ručak na čardi na Dunavu i šetnja kroz našu istoriju, sigurno su odlični razlozi da jedan dan provedete upravo ovde.
U samom centru, na malom trgu nalazi se čuvena čema sa četiri lava, gde su na zvezde lajali đaci u kultnom filmu Zdravka Šotre, Lajanje na zvezde. Nedaleko odatle, nalazi se najstarija srpska gimnazija u ona u kojoj su prve knjige čitali Jovan Sterja Popović, Josif Rajačić, Vasa Stajić, Vida Ognjenović i mnogi drugi. Nekada se ovde pisalo isključivo na latinskom i nemačkom, a danas u Karlovačkoj gimnaziji možete čuti francuski, španski, engleski, ruski, ali i starogrčki i kineski jezik.
Mnoge stvari su se promenile, ali ovo mesto zadržalo je svoju autentičnost i duh prošlosti. Ovde je 1699. godine potpisan čuveni Karlovački mir i izgrađena Kapela mira, koja je danas  jedna od glavnih turističkih atrakcija Vojvodine pa i Srbije. Saborna crkva Svetog Nikole na istom pomenutom trgu, izgrađena je pre dva i po veka, primer je klasičnog baroknog stila. Tik pored nje smeštene su zgrade Patrijaršije, Bogoslovije, kao i gradska kuća. Sa druge strane česme svoje mesto je našao XX vek - kafići, poslastičarnice, pekare. Ipak, i njihova ponuda čuva istoriju Karlovaca. U kafićima se služe poznata karlovačka vina, u poslastičarnicama i pekarama prodaje se kuglof, kolač za koji se Karlovčani hvale da ga prave na više od 400 načina.

Malo dalje od samog centra, preko glavnog puta i preko pruge, vođeni mirisom riblje čorbe iz obližnjih restorana, dolazite do Dunava. Ovde je još mirnije i tiše. Samo par strastvenih pecaroša i nekoliko zaljubljenih parova na klupicama. Pravo mesto za opuštanje i beg od stvarnosti, ili ručak sa najbližima.
Ako se zaputite uzbrdo, suprotno od Dunavprema Stražilovu, nemojte propustiti da zastanete kraj Dvorske bašte. Ovo je nekada bila najstarija botanička bašta, a danas je pretvorena u pravi mali rekreacioni centar. Tereni za fudbal i košarku, parkić, atletska staza i teretana na otvorenom, sve to ušuškano u zelenilo, sigurno će biti prava promena od zagušljive teretane u gradu. Za one koji vole da šetaju, tu je vidikovac. Mesto do kojeg vas vodi 320 stepenika i odakle ćete imati Karlovce na dlanu, odnosno, savršenu fotografiju sa pogledom na gimnaziju, centar, Dunav i Kapelu mira. Kada govorimo o Karlovcima, nikako ne smemo zaboraviti nadaleko poznate karlovačke pčelare, proizvođače Bermet vina i Grožđembal, manifestaciju koja svake jeseni okuplja veliki broj ljubitelja vina.
Ukoliko još uvek niste bili ovde, ili ste bili ali već odavno, definitivno je vreme da obiđete karlovačke uličice, i bar na nekoliko sati pobegnete od svakodnevne rutine u gradu koji odiše autentičnošću, mirom i onim posebnim duhom iz Brankove pesme.

http://luftika.rs/

6 коментара:

  1. koju kafanu preporucujete za neku finu klopu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Generalno, najbolja je klopa na reci, tu su čarde.

      Restoran Dunav, svakako, na istoimenoj reci :) Čarda Stari Dunav, neposredno pre. Tu je i čarda Zoran Ribar, skromnije, ali nećete pogrešiti ako ste ljubitelj ribe.

      Uzbrdo, na Stražilovu je čardak, i to Brankov, sa dobrom klopom.

      A između, u centru, restoran Sremski kutak takođe toplo preporučujemo, pošto ima i posebnu priču - galeriju, suvenirnicu, knjižaru.

      U Karlovima se pravi i najbolji kuglof na svetu, a možete da probate i bermet, sjajno lokalno vino kojim se ludi Sremci vekovima drogiraju :)

      Evo, slično i za Novi Sad na našem portalu

      http://luftika.rs/najbolje-carde-novi-sad/

      Избриши
  2. Dodjite u Sremske Karlovce da biste bili kaznjeni, maltretirani i opljackani.

    Danas (nedelja 22.07.2018.) sam bio u Sremskim Karlovcima.
    Posle setnje sam zatekao kaznu 600,oo din za neplaceno parkiranje (nedelja). Kaze kontrolorka, turisticko mesto. Ja sam iz Beograda, i to je neko turisticko mesto, ali je nedeljom parking slobodan.
    Na terasi restorana Dunav tresti neka buka, sto sa razglasa, sto iz susednog restorana. Maltretiranje bukom (u Srbiji se to izgleda smatra muzikom) je u Srbiji izgleda neizbezno.
    Narucena Karadjordjeva snicla se svela na dva kroketa po basnoslovnoj ceni od 930,oo din.

    Ko hoce da ga Lale prevaranti sisaju, neka ide, JA NIKAD VISE MEDJU OVE PREVARANTE, PRIMITIVCE I SECIKESE.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam čula da se vikendom parking ne plaća, iz Bg.sam, sutra idemo u S.Karlovce i bas me zanima kako je tamo

    ОдговориИзбриши