2015/04/29

Sremski Karlovci – oaza mira

Dunav, vino, Karlovačka gimnazija, česma sa lavovima, Lajanje na zvezde i Stražilovo asocijacije su koje svakoga nepogrešivo podsećaju na Sremske Karlovce. Ovo lepo fruškogorsko mesto poleglo je na padinama Fruške gore, a ta mala oaza mira je svega 10 kilometara udaljena od Novog Sada.
Branko Radičević u svojoj pesmi Đački rastanak sa setom se oprašta od Sremskih Karlovaca, mesta gde je došao kao dete i išao u gimnaziju. On govori o duhu ovog mesta koje zauvek ostaje sa njim. I danas, skoro svi oni koji dođu ovde, bilo da su tu samo u prolazu ili na duže, slažu se u jednoj stvari – Karlovci imaju neki specifičan duh koji vas prosto osvaja na prvu posetu, i koji teško zaboravljate.

Proleće i vikend pravo su vreme za izlet do ovog idiličnog gradića. Svež vazduh, degustacija vina, ručak na čardi na Dunavu i šetnja kroz našu istoriju, sigurno su odlični razlozi da jedan dan provedete upravo ovde.
U samom centru, na malom trgu nalazi se čuvena čema sa četiri lava, gde su na zvezde lajali đaci u kultnom filmu Zdravka Šotre, Lajanje na zvezde. Nedaleko odatle, nalazi se najstarija srpska gimnazija u ona u kojoj su prve knjige čitali Jovan Sterja Popović, Josif Rajačić, Vasa Stajić, Vida Ognjenović i mnogi drugi. Nekada se ovde pisalo isključivo na latinskom i nemačkom, a danas u Karlovačkoj gimnaziji možete čuti francuski, španski, engleski, ruski, ali i starogrčki i kineski jezik.
Mnoge stvari su se promenile, ali ovo mesto zadržalo je svoju autentičnost i duh prošlosti. Ovde je 1699. godine potpisan čuveni Karlovački mir i izgrađena Kapela mira, koja je danas  jedna od glavnih turističkih atrakcija Vojvodine pa i Srbije. Saborna crkva Svetog Nikole na istom pomenutom trgu, izgrađena je pre dva i po veka, primer je klasičnog baroknog stila. Tik pored nje smeštene su zgrade Patrijaršije, Bogoslovije, kao i gradska kuća. Sa druge strane česme svoje mesto je našao XX vek - kafići, poslastičarnice, pekare. Ipak, i njihova ponuda čuva istoriju Karlovaca. U kafićima se služe poznata karlovačka vina, u poslastičarnicama i pekarama prodaje se kuglof, kolač za koji se Karlovčani hvale da ga prave na više od 400 načina.

Malo dalje od samog centra, preko glavnog puta i preko pruge, vođeni mirisom riblje čorbe iz obližnjih restorana, dolazite do Dunava. Ovde je još mirnije i tiše. Samo par strastvenih pecaroša i nekoliko zaljubljenih parova na klupicama. Pravo mesto za opuštanje i beg od stvarnosti, ili ručak sa najbližima.
Ako se zaputite uzbrdo, suprotno od Dunavprema Stražilovu, nemojte propustiti da zastanete kraj Dvorske bašte. Ovo je nekada bila najstarija botanička bašta, a danas je pretvorena u pravi mali rekreacioni centar. Tereni za fudbal i košarku, parkić, atletska staza i teretana na otvorenom, sve to ušuškano u zelenilo, sigurno će biti prava promena od zagušljive teretane u gradu. Za one koji vole da šetaju, tu je vidikovac. Mesto do kojeg vas vodi 320 stepenika i odakle ćete imati Karlovce na dlanu, odnosno, savršenu fotografiju sa pogledom na gimnaziju, centar, Dunav i Kapelu mira. Kada govorimo o Karlovcima, nikako ne smemo zaboraviti nadaleko poznate karlovačke pčelare, proizvođače Bermet vina i Grožđembal, manifestaciju koja svake jeseni okuplja veliki broj ljubitelja vina.
Ukoliko još uvek niste bili ovde, ili ste bili ali već odavno, definitivno je vreme da obiđete karlovačke uličice, i bar na nekoliko sati pobegnete od svakodnevne rutine u gradu koji odiše autentičnošću, mirom i onim posebnim duhom iz Brankove pesme.

http://luftika.rs/

4 коментара:

 1. koju kafanu preporucujete za neku finu klopu?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Generalno, najbolja je klopa na reci, tu su čarde.

   Restoran Dunav, svakako, na istoimenoj reci :) Čarda Stari Dunav, neposredno pre. Tu je i čarda Zoran Ribar, skromnije, ali nećete pogrešiti ako ste ljubitelj ribe.

   Uzbrdo, na Stražilovu je čardak, i to Brankov, sa dobrom klopom.

   A između, u centru, restoran Sremski kutak takođe toplo preporučujemo, pošto ima i posebnu priču - galeriju, suvenirnicu, knjižaru.

   U Karlovima se pravi i najbolji kuglof na svetu, a možete da probate i bermet, sjajno lokalno vino kojim se ludi Sremci vekovima drogiraju :)

   Evo, slično i za Novi Sad na našem portalu

   http://luftika.rs/najbolje-carde-novi-sad/

   Избриши